Kaj je farmakokinetika očistka?
Kaj je farmakokinetika očistka?

Video: Kaj je farmakokinetika očistka?

Video: Kaj je farmakokinetika očistka?
Video: Икра щуки - как приготовить. Икра щуки пятиминутка. Щучья икра рецепт приготовления. 2024, Julij
Anonim

V farmakologiji, razmik je farmakokinetični merjenje prostornine plazme, iz katere se snov v celoti odstrani na enoto časa. Količina odraža stopnjo izločanja zdravila, deljeno s plazemsko koncentracijo.

Samo tako, kakšen je očistek zdravila?

Očistek zdravil je zaskrbljen zaradi hitrosti, s katero aktivni droga se odstrani iz telesa; in za večino droge v stanju dinamičnega ravnovesja, razmik ostane konstantna, tako da droga vnos enak droga izhod. Odobritev je definirano kot stopnja droga izločanje, deljeno s plazemsko koncentracijo droga.

Drugič, kateri dejavniki vplivajo na očistek zdravila? Dve najpomembnejši strani za izločanje zdravil : ledvice in jetra.

Na stopnjo reabsorpcije ledvičnih tubulov vplivajo:

  • pH.
  • Stopnja ledvičnega tubularnega pretoka urina.
  • Šibka kislina ali oslabljena baza zdravila/presnovek zdravila pKa v primerjavi s pH urina.

Podobno se sprašujemo, kakšna je razlika med odstranjevanjem in odstranjevanjem?

Odobritev je opredeljen kot „volumen krvi, očiščene iz zdravila na enoto časa“. To je konstanta sorazmernosti med koncentracija zdravila v plazmi in izločanje oceniti. Droga izločanje hitrost je opredeljena kot "količina zdravila, ki se odstrani iz krvi na enoto časa" v kinetiki ničelnega reda, izločanje stopnja je konstantna.

Kakšna je formula za odmik?

Ocena delovanja ledvic The razmik snovi x (Cx) se lahko izračuna kot Cx = Ax /Strx, kjex je količina x, izločena iz plazme, Px je povprečna plazemska koncentracija in Cx je izražena v enotah prostornine na čas.

Priporočena: